A Patak Csoport állásfoglalása a sárospataki-miskolci óriáskép körül kialakult helyzetről

A Patak Csoport állásfoglalása a sárospataki-miskolci óriáskép körül kialakult helyzetről

Az 1994-ben alakult, képzőművészeket tömörítő csoport mély megdöbbenéssel vette hírét, hogy a három alkotóművész által 2003-ban megkezdett, három mű létrehozására indított, kortárs képzőművészetet népszerűsítő program nem fejeződhetett be Sárospatakon. A csoport létrejöttétől kezdve kapcsolatban áll Sárospatakkal, és mindhárom képzőművésszel, akik közül ketten (felugossy László és Csetneki József) a csoport tagjai is.
Méltatlannak és a művészet lényegét, a művészetben testet öltő szabadságot károsító, ártó folyamatnak tekintjük minden értéket képviselő műalkotás elutasítását. A hasonló folyamatokat a későbbiekben sem kívánjuk hallgatásunkkal támogatni, és erre buzdítunk minden felelősséggel gondolkodó művészt és a környezetünkben élő minden embert.
Ugyanakkor üdvözöljük, hogy Miskolc város meglátta a műben, az alkotók szándékában rejlő értéket, és befogadta az óriásképet. Bízunk abban, hogy e példamutató döntésük értékmutató lesz más magyar városok (pl. Debrecen) értékteremtő és befogadó tevékenységének bonyolult rendszerében, hasonlóképpen a kortárs képzőművészeti tevékenységet integrálni képes települések már működő gyakorlatához.

 
Somogyi György
Puha Ferenc
Aknay János
Dr. Hann Ferenc
Kéri Mihály
Penyaska László
Nádasdy János
Wolfgang Nickel
Csetneki József
feLugossy László
Szemadám György
Novotny Tihamér
 

Sárospatak, 2008. november 26.