Kortárs képzőművészet Sárospatakon

Tisztelettel ajánlom minden kedves látogatónk figyelmébe Áfra János barátunk, Sárospatak kortárs képzőművészeti jelenéről írt tanulmányát, amely a Spanyolnátha c. internetes művészeti portál 2010. tavaszi számában jelent meg, amelyet ez úton is tisztelettel köszönünk úgy a szerzőnek, mint Vas Tibor főszerkesztőnek. Az írás az alábbi linken olvasható teljes terjedelmében:

http://www.spanyolnatha.hu/archivum/2010-tavasz/31/papir-vaszon-deszka/a...

Ízelítőül néhány sor a tanulmányból:

"Egy meghiúsult terv

Mert lehet nagyban is gondolkodni, ahogy ezt Csetneki József, feLugossy László és a Patak Csoporthoz érintőlegesen kapcsolódó sárospataki képzőművész, Fazekas Balogh István igyekezett megmutatni a Sárospatakon élőknek. Ám az ideológiai gyökerű félreértések ma sem hagyják érintetlenül a művészetet, különösen, ha valami jelentős dolog készül megvalósulni. (...)"

"Kétségtelen tehát, hogy a „csonka tripthicon” mindenképpen hozzájárul a város összképéhez, és talán a városlakók is megbarátkoztak már a gondolattal, hogy ezek a képek róluk szólnak, és nekik. Idővel pedig érzésem szerint egyre többen lesznek azok, akik kifejezetten azért látogatnak majd Sárospatakra, hogy ezeket a nagyméretű, kültéri festményeket szemügyre vegyék, és elrévedjenek az általuk átélhető térélményben. (...)"

"A jubileumi kiállítás mindenképpen azt sejteti, hogy a Sárospataki Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskolának nemcsak múltja van, hanem jövője is. A Patak Csoport tagjai nyári kurzusokon végzett oktatói tevékenységükkel kitermelik azt az alkotói kollektívát, amely a városba visszajáró képzőművészek közösségét jelentheti majd akár évtizedek múlva is. Így pedig tovább erősödhet Sárospatak kortárs képzőművészetben betöltött szerepe, amire remélhetőleg a város polgárai is elkezdenek majd úgy tekinteni, mint a város egy újabb meghatározó értékére."