ART ÉRT Nap 2008

"Ezt is megértük" - olvashatták a művészeti iskola tanárainak, vezetőinek homlokán a ráncokról a rendezvényre látogatók. Munkában és eredményekben gazdag tanév áll mögöttük. Az eredmények között első helyen az év alatt született drámás órák, előadások, a képzőművészetis foglalkozások és kiállítások lelhetők, meg a pályázati eredmények, tanulmá-nyi versenyeken elért sikerek.

 

További helyeken, ugye a sokat emlegetett minősítés, na és persze az iskola munkáját kísérő elégedettség, ami a kisszámú lemorzsolódásban, az iskolához érkező újabb megkeresésékben ölt testet. Utóbbi új telephelyeket, új növendékeket, még több munkát jelent majd. Ez is öröm!

A vidéki telephelyekről (Bodroghalomból, Sajószentpéterről, Sajóbábonyból, Taktaharkányból, Szendrőládról) érkező gyerekek, a Rákóczi vár jóvoltából ingyen vehettek részt várlátogatáson, sokak életükben először. A várból a Betyár Lovastanyára indultak a buszok. Lovaglás, falmászás, íjászat, akadálypálya; aktív pihenés - így év végén.

A ráncok majd kisimulnak. Sőt, már a nap folyamán helyükre került a mosoly és az öröm, hiszen kiváló alkotásokból nyílt kiállítás a Művelődés Háza emeleti folyosóján, de haladjunk sorjában, amelyet Lendák Lajos tanár úr, a Sárospataki Önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke nyitott meg.

Feró István elnök úr a sárospataki Kiwanis Klub nevében nyújtott át négy hátrányos helyzetű növendéknek nyári képzőművészeti táborozási lehetőséget tartalmazó támogatáscsomagot, amely az ART ÉRT Alapítvánnyal tavaly megkötött együttműködési megállapodás működését bizonyítja követésre méltó módon.

A Sárospatakon már jól ismert Langaléta Garabonciások "előjátszókkal" érkeztek. A hercegkúti iskolába járó gyerekek jelenetét követően a felnőttek (gólyalábasok) egy tőlük eddig kevéssé ismert stílusú, tartalmú műsorral léptek fel a Művelődés Háza előtti téren, a Nap és a Hold elrablása című darabbal. A meghatóan egyértelmű szimbólumokkal működő, de differenciált képi- és jelentéssíkokkal megjelenített történetbe a gyerekek is tevékenyen bekapcsolódhattak, és be is kapcsolódtak. Öröm volt ott lenni.

"Mién itt a város, Sárospatak" - közös énekléssel indultak el a művészeti iskola növendékei, hogy hazavigyék pataki oskolájuk hírét.

Csetneki József